Pitkäveto on suomalainen keksintö

Tommi Korhonen

Viimeksi päivitetty 18.11.2022

Suomessa valtion omistamalla Veikkauksella on hallussaan uhkapeleihin ja vedonlyöntiin monopoliasema. Toki vedonlyöntiä tehdään Suomessakin ulkomaisille peliyhtiöille, mutta monopoliasema takaa sen, että vedonlyönnistä puhuttaessa lähes jokainen kansalainen yhdistää tämän jollakin tapaa Veikkaukseen. Pitkäveto on vedonlyönnin pelimuoto, jonka itse asiassa juuri Veikkaus on lanseerannut vuonna 1993.  Pitkävedolla tarkoitetaan vedonlyönnin pelimuotoa, jossa veikataan ottelun lopputulosta 1X2-menetelmällä. Pitkävedossa ottelujen tulokset määritellään seuraavasti: 1 = kotijoukkue voittaa, X = tasapeli ja 2 = vierasjoukkue voittaa. Pitkäveto on pelimuotona erittäin yksinkertainen ja vähemmän yllättäen se onkin ylivoimaisesti suomalaisten suosikki pelimuoto.

Nimellisesti pitkävetoa pystyy pelaamaan ainoastaan Veikkauksen kautta, mutta kyseinen 1X2-pelimuoto löytyy kyllä aivan kaikkien vedonlyöntisivustojen pelivalikoimasta. Arkikielessä pitkävedosta puhutaan täysin samaan sävyyn, vaikka pelit olisikin Veikkauksen sijaan lyöty sisään jossakin toisessa pelifirmassa. Kaikki kunnia kotimaiselle monopolille pitkävedon lanseeraamisesta, mutta kokemus- ja tuottomielessä suosittelemme “piven” harrastamista jossakin muualla kuin Veikkauksen sympaattisella ja nostalgisella kioskilla.

Pitkäveto kertoimet

Kertoimella tarkoitetaan vedonlyönnissä vakiota, jonka vedonlyöntiyhtiö antaa tietyn pelikohteen toteutumiselle. Esimerkiksi vuonna 2019 eräs vedonvälittäjä tarjosi jääkiekon MM-kilpailujen loppuotteluun Suomi – Kanada kertoimet (1) 2,45 – (X) 3,75 – (2) 2,55. Kanada voitti ottelun jatkoajalla 2-3. Mikäli otteluun löi pitkävetoa eli 1X2-muotoista pelikohdetta, olisi oikea valinta ollut X eli tasapeli, jolle kerroin oli huima 3,75. Pelaajat jotka sijoittivat finaalin varsinaisenpeliajan tasapeliin esimerkiksi 10 euroa, nettosivat pelitililleen 37,5 euroa (panos x kerroin).

Kertoimet voivat vedonlyönnissä olla kiinteitä tai muuttuvia. Pitkävedossa kertoimet ovat aina kiinteitä. Kiinteällä kertoimella tarkoitetaan sitä, että kerroin ei vedon asettamisen jälkeen enää pelaajan pelitositteella voi muuttua. Esimerkiksi Veikkauksen voittaja- ja tulosvedoissa kertoimet ovat muuttuvia ja kohteen lopullinen kerroin määräytyy tähän kohdistuneen pelivaihdon mukaan.

Valitse kertoimesi huolella

Kertoimet vaihtelevat vedonlyöntiyhtiöiden välillä ja esimerkiksi kyseiseen jääkiekon MM-finaaliin toinen vedonvälittäjä tarjosi ottelun tasapelille (X) peräti kertoimen 4,50. Voit itse laskea kumman peliyhtiön sivuilla veto finaalin tasapelille olisi kannattanut iskeä sisään. Parhaimman kertoimen löytäminen ja hyödyntäminen on voitolliseen vedonlyöntiin tähdättäessä erittäin tärkeää. Tee siis huolellinen kerroinvertailu ennen pitkävedon asettamista!

Syy miksi peliyhtiöiden tarjoamissa kertoimissa on välillä suuriakin eroja johtuu vedonvälittäjien eri palautusprosenteista. Vedonvälittäjän palautusprosentilla tarkoitetaan prosenttiosuutta vedosta, jonka vedonlyöntisivusto keskimäärin palauttaa pelaajalle. Pitkävedossa palveluntarjoajasta riippuen palautusprosentit vaihtelevat 88 – 95% välillä, eli kyllä, vedonlyönnissäkin etu on kasinopelien tapaan talon puolella.

Palautusprosentit ovat kohdekohtaisia ja nyrkkisääntönä voidaan pitää, että suurissa ja paljon pelivaihtoa keräävissä lajeissa/otteluissa palautusprosentit ovat hyvällä tasolla, kun taas vähemmän suuren yleisön kiinnostusta nauttivissa tapahtumissa prosentit jäävät yleensä keskiarvon alle.

Pitkäveto kohteet

Kuten jo aiemminkin artikkelissa mainittiin, on pitkäveto vedonlyönnin pelimuotona erittäin simppeli ja helposti sisäistettävä. Yksinkertaisimmillaan pitkäveto on ottelun voittajan veikkaamista varsinaisenpeliajan puitteissa eli sinulle jo tuttua 1X2-kohteiden pähkäilyä.

Pitkävedossa pystyt myös tekemään niin sanottuja yhdistelmävetoja, joissa nimensä mukaisesti yhdistetään kahta tai useampaa kohdetta. Voit esimerkiksi veikata Liigakierroksen kaikkien otteluiden lopputulosta ja näin säilyttää pitkävetokupongin jännityksen aina viimeiseen otteluun asti. Yhdistelmävedoissa kohteiden kertoimet kerrotaan keskenään ja lopullinen kerroin määräytyy näiden pohjalta.

Yhdistelmävetojen avulla on mahdollista napata isojakin voittosummia pienellä panostuksella, mutta toisaalta kohteiden määrän lisääntyessä myös pitkävedon osumaprosentti laskee kuin lehmän häntä.

Onko ottelun lopputuloksella enään edes mitään merkitystä?

Pitkävedon kohdevalikoima on vuosien saatossa paisunut todella suureksi. Perinteisen 1X2-kohteiden ohella suosituimpia kohdemuotoja ovat esimerkiksi ottelun lopullisen voittajan veikkaaminen eli 12-veto tai ottelun maalimäärään liittyvät vedot eli -kohteet, kuten yli 2,5 maalia, alle 4,5 maalia tai ottelun maalit yhteenlaskettuna pariton/parillinen määrä.

Tasoitusvedot ovat myös kasvattaneet suosiotaan pelaajien keskuudessa. Tasoitusvedoissa ottelun toinen osapuoli saa tasoitusta tietyn piste-/maalimäärän. Esimerkiksi Tappara – Ilves ottelussa kohdevalinnat voisi olla Tappara -1,5 (Tapparan vähintään kahden maalin voitto)ja Ilves +1,5 (Ilveksen enintään maalin tappio).

Nykypäivänä kyseisiä “pääkohdemuotoja” sovelletaan pitkävedossa todella luovasti. Totals-kohteissa pystyt veikkaamaan jalkapallo-ottelun annettujen korttien lukumäärää ja tasoitusvedoissa kilpailua käydäänkin ottelun lopputuloksen sijasta kulmapotkuista. Pystyt myös pelaamaan jääkiekossa ensimmäisen erän tulosta 1X2-muodossa ja 12-kohde saattaa sisältää erillisen ottelun kumpi joukkueista naulaa useammin ylivoimalla.

Kohdevalikoima on pitkävedossa poskettoman suuri ja sen syövereistä jokaiselle löytyy aivan varmasti jotakin mieluista pelattavaa.

Jokaisessa eri lajissa ja sarjassa on omat lainalaisuudet

Pitkävetoa voi lyödä lähes jokaisesta urheilulajista ja usean maan eri alasarjatkin löytyvät nykyään yhä useamman vedonlyöntiyhtiön kohdelistalta. Voit iskeä pitkävetoa sisään esimerkiksi Suomen alasarja salibandyyn tai vaikkapa Malawin jalkapallon Super Liigaan! Suomalaisten suosikki pitkävetolajeja ovat totta kai jääkiekon eri pääsarjat, etenkin kotimainen Liiga sekä NHL. Myös jalkapallon tunnetuimmat sarjat kuten Valioliiga tai La Liiga sekä arvokisat/-turnaukset keräävät suomalaisilta hurjia pelivaihtoja.

Laji- ja sarjakattauksen kasvaessa myös hyvien pitkävetokohteiden tarjonta on luonnollisesti lisääntynyt. Voi olla, että olet hyvin kartalla Liigan lainalaisuuksista sekä voimasuhteista ja tahkoat hyvää tulosta kotimaan jääkiekosta ylipäätänsä. Tämä ei silti todellakaan takaa, että menestyisit pitkävetorintamalla esimerkiksi rapakon takana tarunhohtoisessa NHL:ssa. Vaikka laji pysyy edelleen jääkiekkona, on peli eri sarjojen välillä hyvinkin erilaista.

Pitkävetovihjeet

Yksi ihminen ei millään voi tuntea jokaisen lajin jokaista sarjaa. Tämän vuoksi erilaisia pitkävetovihjesivustoja on hyvä pitää silmällä. Pitkävedon vihjepalvelut voidaan karkeasti jakaa kahteen luokkaan: ilmaisiin vihjesivuihin ja maksullisiin vihjepalveluihin

Maksulliset vihjepalvelut ovat pääsääntöisesti pitkän linjan vedonlyönti pioneerien pyörittämiä tuotteita. Vihjepalvelut keskittyvät pääsääntöisesti yhteen lajiin ja mahdollisesti jopa tiettyyn sarjaan, kuten jalkapallossa ainoastaan Valioliigaan. Maksulliset vihjepalvelut eivät ole halpoja, sillä taustalla alan ammattimiehet käytännössä paljastavat kaiken taustatyönsä ja laittavat oman nimensä peliin. Palvelun ostajana sinä ainoastaan korjaat kermat kakun päältä. Vaikka maksulliset vihjepalvelut ovat pitkälti ammattilaisten käsialaa, ei varmaa voittoa ole ikinä olemassa. Myös alan ammattilaiset kohtaavat tappiokuukausia, jopa -vuosia. Mikäli kuitenkin haluat parhaimman tuotto-odotuksen pitkävedossa “peesaamalla”, on maksullinen vihjepalvelu varmasti se todennäköisin vaihtehto saavuttaa tämä tavoite.

Ota ilmaisista pitkävetovihjeistä kaikki hyöty irti

Ilmaiset vihjesivut eivät niiden kuluttajalle maksa mitään. Pitkävetovihjeisiin suunnattuja verkkosivuja on netissä useita, ja kuten olettaa saattaa, laatu vaihtelee aivan laidasta laitaan. Tunnetuimmilla vihjesivuilla on Suomessakin useita tuhansia aktiivisia lukijoita ja yleensä seuraajien “yhteishenkeä” korotetaan eri sosiaalisen median ryhmissä, kuten Facebookissa tai Telegramissa.

Maksuttomia sivustoja ei kannata ottaa liian vakavasti. Yleensä vihjeiden kirjoittajat eivät esiinny omilla nimillään, eikä sinulla ole mitään takuuta minkä tason pitkäveto-guru kynän takana hääräilee. Ilmaiset pitkävetovihjesivut ovat myös todellisuudessa niiden omistajille puhdasta bisnestä. Vihjeet on tarkoitettu “tuulipukukansalle” ja yleensä niissä ohjataan tietylle pelisivustolle uusien asiakkaiden toivossa.

Ilmaisista pitkävetovihjeistä kannattaa kuitenkin myös repiä kaikki hyöty irti. Voi olla, että tietyn lajin vihjeiden väkertäjä onkin lajin todellinen expertti, jonka vihjeitä seuraamalla tuotto on reippaasti maksullisiakin vihjepalveluita parempi. Ilmaisista pitkävetovihjeistä saat vähintäänkin toisen ihmisen näkökulman otteluun, jota voit tarpeen mukaan hyödyntää omassa veikkaamisessasi.

Tervetuliasbonukset ovat myös tuttuja pitkävedon pelaajille

Monet pitkävedon pelaajat saavat tervetuliasibonuksia kun avaavat pelitilin. Nämä ovat erinomainen tapa kasvattaa pelikassaa tai jopa aloittaa pelaaminen jopa täysin ilmaiseksi. Tervetulisbonuksissa on myös usein tiettyjä ehtoja esimerkiksi että kaikkia pitkävedon kohteita ei saa pelata, joten kun lunastat itsellesi tämän kaltaisen bonuksen ole tarkkana sääntöjen kanssa.

Pitkäveto ohjeet

Otetaan loppuun vielä lyhyt yhteenveto miten pääset alkuun pitkävedossa. Pitkäveto on siis yksi vedonlyönnin helpoimmista pelimuodoista sisäistää. Kirjaimellisesti aitoa pitkävetoa pystyy pelaamaan ainoastaan kotimaisen Veikkauksen palveluissa, mutta 1X2-kohteiden vedonlyönti muiden peliyhtiöiden kautta on käytännössä täysin sama asia. Arkikielessä pitkävedon pelaamista ei enää nykypäivänä edes yhdistetä ainoastaan Veikkaukseen, vaan “piven” lyömisellä tarkoitetaan pitkälti vedonlyönnin harrastamista.

Pitkävedon laji- ja sarjavalikoima on todella suuri ja pelattavia kohteita on markkinoilla pilvin pimein. Suuren yleisön kiinnostuksessa olevat lajit ja sarjat ovat edustettuina jokaisella maailman peliyhtiöllä, mutta mikäli haluat pelata pitkävetoa jostakin pienemmästä lajista tai sarjasta, on kohteita tarjoavan pitkävetosivun löytäminen hieman haastavampaa, mutta ei suinkaan mahdotonta.

Parhaimman pitkävetoa tarjoavan pelisivun löytäminen on ehdottoman tärkeää. Kotimainen Veikkaus on hyvä alusta aloittaa pitkävedon pelaaminen, mutta vetokärpäsen todenteolla purressa kannattaa katseet suunnata ulkomaisiin peliyhtiöihin. Ulkomaisten peliyhtiöiden kertoimet ja kohdetarjonta ovat reippaasti kilpailukykyisempiä ja pitkävedon pelaaminen netissä on muutenkin erittäin helppoa ja vaivatonta.

Me säästimme sinun aikaasi ja listasimme alle markkinoiden parhaat ja luotettavimmat pitkävetosivustot. Nappaa Bonusedun suosittelemat muhkeat aloitusbonukset talteen ja iske ensimmäiset pitkävedot tulille jo tänään!

Tommi Korhonen

Löydät sivustoltamme paljon kirjoittamaani materiaalia liittyen nettikasinoihin, kasinobonuksiin, peleihin ja rahansiirtoihin. Itse suosin blackjackin kaltaisia klassikkopelejä, mutta myös vauhdikkaat kolikkopelit ovat vuosien varrella käyneet tutuiksi!

Tilaa uutiskirjeemme ja lunasta 20 ilmaiskierrosta ilman talletusta!

Aloita kasinokokemuksesi syöttämällä sähköpostiosoitteesi ja lunastamalla 20 ilmaiskierrosta Book of Dead slottiin NetBetillä! Ohjeet ilmaiskierrosten lunastamiseen saat heti sähköpostiisi.